8. Sınıf İnkılap Tarihi Bir Kahraman Doğuyor

Çık
%%PERCENTAGE%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Boş Sayısı: %%BOS%%

Soru 1

Fransızcaya karşı büyük bir ilgi duyan Mustafa Kemal, Fransızca yayınlanan gazete ve dergileri takip etmiş, Aydınlanma Çağı düşünürlerinin eserlerini okumuştur. Bu sayede Batı’da yaşanan gelişmeleri yakından takip etmiş ve özellikle Fransız İhtilalinin yaydığı fikirlerden etkilenmiştir.

Aşağıda verilenlerden hangisi Mustafa Kemal’i etkileyen Aydınlanma Çağı Fransız düşünürlerden biridir?

A
John Locke
B
Montesquıeu
C
Immanuel Kant
D
David Hume
Soru 2

I. Annesinin isteği ile eğitime burada başlamış fakat yarıda bırakmıştır.
II. İlk kez eğitim için başka bir şehre gitmiştir.
III. Devletin başkentinde okuduğu bu okuldan Teğmen rütbesiyle mezun olmuştur.

Yukarıda verilen bilgilerde Mustafa Kemal’in okuduğu okullardan hangisi hakkında bilgi verilmemiştir?

A
Manastır Askeri İdadisi
B
Mahalle Mektebi
C
İstanbul Harp Akademisi
D
İstanbul Harp Okulu
Soru 3

Mustafa Kemal bu okulda okurken arkadaşı Ömer Naci sayesinde, edebiyat ve hitabet sanatına ilgi duydu. Tevfik Fikret ve Namık Kemal’in eserleriyle tanıştı. Yine arkadaşı Ali Fethi’nin (Okyar) aracılığıyla Fransız yazarların eserlerini de okudu.

Yukarıda bahsedilen okul aşağıdakilerden hangisidir?

A
Şemsi Efendi Okulu
B
Selanik Askeri Rüştiyesi
C
Manastır Askeri İdadisi
D
İstanbul Harp Okulu
Soru 4

Aralarında çekişme bulunan çeşitli din ve milliyetten insanların bir arada yaşadığı Manastır’da özellikle Sırplar, Bulgarlar ve Yunanlar kiliseleri aracılığıyla bölgeye hâkim olmak istiyordu. Mustafa Kemal, idadi yıllarında Balkanlardaki bu ayrılıkçı fikirler ile ilgili arkadaşlarıyla yaptığı toplantılarda onları tehlikelere karşı uyarmıştır.

Buna göre Mustafa Kemal’in;

I. Vatanseverlik
II. Sanatseverlik
III. Eğitimcilik

özelliklerinden hangilerine değinilmiştir?

A
Yalnız I
B
I ve II
C
II ve III
D
I ve IV
Soru 5

Osmanlı Devleti’nde daha çok şehirlerde yaşayan ve sahip olduğu haklarla rahat bir yaşam süren azınlıklar, XIX. yüzyıldan itibaren gerek milliyetçilik akımının etkisi gerekse de Avrupalı büyük devletlerin kışkırtmalarıyla Osmanlı Devleti’ne karşı bağımsızlık mücadelesine giriştiler. İngiltere, Fransa ve Rusya azınlık isyanlarının desteklenmesinde başı çekmekteydi.

Avrupalı devletlerin azınlıkları kışkırtmasında;

I. Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozmak.
II. Osmanlı’dan kopan topraklarda hâkimiyet kurmak.
III. Osmanlı’dan ayrılan devletlerin güçlenmesini sağlamak.

amaçlarından hangilerini gerçekleştirmeye çalıştıkları söylenebilir?

A
I ve II.
B
I ve III.
C
II ve III.
D
I, II ve III.
Soru 6

Osmanlı aydınları ve devlet adamları, yaşanan olumsuz gelişmeler üzerine Avrupa devletlerinin Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmalarına engel olmak ve devletin dağılmasını önlemek amacıyla çalışmalar yapmaya başladılar. Bu doğrultuda Padişah Abdülmecid Dönemi’nde 1839’da Tanzimat Fermanı ilan edildi. Fermana göre;

I. Halkın can, mal ve namus güvenliği sağlanacak
II. Vergi herkesin gelirine göre alınacak
III. Mahkemeler açık olarak yapılacak, rüşvet ve iltimas (kayırma) önlenecek

Tanzimat Fermanına göre hangi alanda çalışma yapıldığı söylenemez?

A
Adalet
B
Güvenlik
C
Ekonomi
D
Eğitim
Soru 7

Fransız İhtilali ile yayılan milliyetçilik akımı, farklı milletleri bünyesinde barındıran Osmanlı Devleti’nin dağılma sürecine girmesine neden oldu. Özellikle Balkanlardaki Hristiyan topluluklar, milliyetçilik akımının etkisi ve büyük Avrupa devletlerinin de kışkırtmaları sonucu bağımsızlıklarını elde etmek için ayaklanmaya başladılar. Osmanlı Devleti’nde milliyetçiliğin etkisiyle ilk olarak 1804’te Sırplar isyan etti. 1829 Edirne Antlaşması’yla Yunanlar bağımsızlıklarını kazandı. Devam eden dağılma süreci, Osmanlı- Rus Savaşı’nda alınan ağır yenilgi sonrası 1878 yılında imzalanan Berlin Anlaşması ile hız kazandı. Bu antlaşma ile bağımsızlıklarını kazanan Sırbistan, Karadağ ve Romanya Osmanlı Devleti’nden ayrıldılar.

Yukarıda verilen bilgilerden yola çıkarak aşağıdaki yorumlardan hangisine ulaşılamaz?

A
Fransız İhtilali Osmanlı Devleti’nin dağılma sürecine girmesine neden olmuştur.
B
Osmanlı Devletine ilk isyan eden ve bağımsızlıklarını kazanan Sırplar olmuştur.
C
Yunanlar Edirne Antlaşması’yla bağımsızlıklarını kazanmıştır
D
Berlin anlaşmasıyla birden çok millet Osmanlı Devleti’nden ayrılmıştır.
Soru 8

’Üçüncü sınıf kalabalıktı. Bunlardan ancak, pek az bir kısmı harp akademisine girebilecekti. Geri kalanlar tayin edildikleri kıtalara dağıtılacaktı. Mustafa Kemal, muhakkak kurmay subay olacağına inanıyordu. Bir gün;

-Ya kurmay olamazsan, ne yaparsın? diye yarı ciddi, yarı şaka takılan sınıf arkadaşımız Arif’i derhal susturmuştu:

-Seni bilmiyorum fakat ben muhakkak, kurmay olacağım. Mustafa Kemal kurmay oldu. Arif, mümtaz yüzbaşı olarak okuldan çıktı. ‘’

Yukarıda verilen konuşmadan hareketle Mustafa Kemal’in;

I. Liderlik
II. Kararlılık
III. İdealistik

özelliklerinden hangilerine ulaşılabilir?

A
Yalnız II.
B
II ve III.
C
I ve III.
D
I, II ve III.
Soru 9

Aşağıda Mustafa Kemal’le, dayısının köyünde yaşayan bir çoban arasında geçen konuşmaya yer verilmiştir:

– Arkadaş, tabiatla iç içesin, koyunlarını güdüyorsun, özgürsün, belki mutlusun da. Fakat daha aktif bir hayat yaşamayı arzulamaz mısın? Kendine bir hedef seçersin ve hedefine varmak için okula gidersin.

– İyi güzel diyorsun da bizim köyde okul yok ki. Şehirdeki okula gitmeye kalksam, hiç tanıdığımız yok. Orada, kalacak yerim de yok. Zaten babamlar bırakmazlar gideyim. Belki onlar da isterler Ali amir memur olsun ama şu gördüğün koyunların başına bir çoban lazım.

– Bak arkadaş, hayatta insanın eline birtakım fırsatlar geçer. Önemli olan ele geçen bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilmektir. Bunun için de gayret gereklidir. Eğer biz seçtiğimiz hedefe ulaşmak için yeterli gayreti göstermezsek zaman içinde hedefimize gittikçe yaklaştığımızı değil, bilakis hedefimizden giderek uzaklaştığımızı fark ederiz. Kimsenin kimseye zorla meslek seçtirmesine taraftar değilim. Severek yapılmayan bir iş, bir uğraş, kişiye hayatı anlamsız kılar. Böyle biri de eğer çıkış yolu bulamazsa yani hayatını anlamsızlıktan kurtaramazsa vatanına, milletine gerektiği şekilde faydalı olamaz.

Buna göre Mustafa Kemal ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşamayız?

A
Eğitim öğretime büyük önem vermiştir.
B
Hedeflerine ulaşmak için kararlı davranmıştır.
C
Çevresindekileri de aydınlatmak istemiştir
D
En önemli meslek olarak askerliği görmektedir.
Soru 10

‘’Komşumuz Binbaşı Kadri Bey’di. Onun oğlu Ahmet askeri okula gidiyordu. Askeri mektep elbiseleri giyiyordu. Onu görünce ben de böyle elbiseler giymeye hevesleniyordum. Sokaklarda zabitler (subay) görüyordum. Onların derecesine varmak için takip edilmesi lazım gelen yolun askeri rüştiyeye girmek olduğunu anlıyordum. O sırada annem Selânik’e geldi. Askeri rüştiyeye girmek istediğimi söyledim. Annem askerlikten pek korkuyordu. Asker olmama şiddetle engel oluyordu. Kabul imtihanı zamanı gelince ona sezdirmeden kendi kendime askeri rüştiyeye imtihan verdim. Böylece anneme karşı bir emrivaki yaptım.”

Buna göre Mustafa Kemal ile ilgili;

I. İdealisttir
II. Kararlıdır
III. Yakın çevresinden etkilenmiştir

yorumlardan hangileri yapılabilir?

A
Yalnız I
B
I ve II
C
I ve III
D
I, II ve III
Soru 11

Mustafa Kemal’in askerlik hayatında gösterdiği başarılar, kendisinin ve Türk milletinin geleceğini etkilemiştir. Öğrenim hayatını başarı ile tamamlayan Mustafa Kemal, 1905’te kurmay yüzbaşı rütbesiyle ilk görev yeri olan Şam’daki 5.Ordu’ya atandı. Burada yakın arkadaşlarıyla birlikte ‘’ Vatan ve Hürriyet ‘’ adında gizli bir cemiyet kurdu. Mustafa Kemal Şam’da kurduğu cemiyetin adıyla ilgili niçin hürriyet, niçin vatan gibi sorulara şöyle cevap vermiştir: ‘’… Ancak hür fikirli insanlardır ki vatanlarına faydalı olabilirler, onlardır ki vatanlarını kurtarıp muhafaza etmek kudretine malik olurlar… ‘’

Mustafa Kemal’in Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’nin adıyla ilgili açıklamasını, onun hangi sözü ile ilişkilendirebiliriz?

A
‘’ Bir ulus, sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez. ‘’
B
“ Hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve çöküş vardır. Her ilerleyişin ve kurtuluşun anası hürriyettir.”
C
‘’ Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk milletine canımı vereceğim. ‘’
D
“Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit bilimdir, fendir.”
Soru 12

“Oldum olası, daha İttihat ve Terakki zamanında İttihat ve Terakki Partisi ile aramızda beliren mesele budur. Ordunun siyasetten ayrılması… Yani orduda subay olacak, aynı zamanda bir siyasi partinin üyesi olarak çalışacak, bu olmaz dedik biz… Atatürk bu fikirde idi. Ben o fikirdeydim. Karabekir o fikirde idi. Bunun mücadelesini yapıyorduk. İttihat ve Terakki’nin, hükümetin başında bulunanlar ise ordunun politikadan ayrılmasına imkân görmüyorlardı.”

Yalnızca verilen metinden yola çıkarak I. Balkan Savaşı’nın kaybedilme sebebini hangisi ile ilişkilendirebiliriz?

A
Ordunun savaşa hazırlıksız olması ve ordunun erken terhis edilmesi
B
Hükümetin güçsüzlüğü ve Balkanlardaki durumun takip - edilememesi
C
Gerekli askeri gücün sevk edilememesi, silah ve malzemenin yetersizliği
D
Orduda fikir ayrılıklarının olması ve ordunun siyasete karışması
Soru 13

Mustafa Kemal, Meşrutiyet’in ilanı ve sonrasında yapılanları yeterli görmüyordu. Memlekette daha büyük ve köklü değişikliklerin yapılması gerektiğine inanıyordu. Bir süre sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti mensuplarıyla fikir ayrılığına düştü. Bu cemiyetin gizli olmaktan çıkarılması ve yasal bir partiye dönüşmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca ordunun siyasetten ayrı tutulması fikrini savundu. Mustafa Kemal’in bu konudaki görüşleri şöyledir: Ordu mensupları cemiyet içinde kaldıkça millete dayanan bir parti kuramayız. Orduyu da zaafa uğratırız. Bugün mensuplarının çoğu İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin üyesi olan 3. Ordu esas itibarıyla modern bir ordu sayılamaz. Ordu ile cemiyeti ayıralım. Cemiyet tam manasıyla siyasi bir parti halinde milletin bünyesinde kök salsın. Ordu da asli vazifesiyle uğraşsın...”

Buna göre;

I. Mustafa Kemal Meşrutiyet sonrası yapılan değişiklikleri yetersiz görmüştür.
II. İttihat ve Terakki’nin gizli olmaktan çıkarılıp yasal bir hal almasını savunmuştur.
III. Mustafa Kemal’e göre ordu siyasetten ayrılmalı ve asli göreviyle uğraşmalıdır.
IV. Millete dayanan bir parti kurulmasının önündeki engelin ordu mensuplarının cemiyet içinde kalması olarak görmüştür.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A
I ve II
B
I, II ve III
C
II, III ve IV
D
I, II, III ve IV
Üyelerimiz test çözdükçe puan kazanmakta ve kazandığı puanlarla ücretsiz kitaplar alabilmektedir. Şu an üye girişi yapmadığınız için puan kazanamayacaksınız.
SINAVI BİTİR
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
111213Son
Geri dön



8. Sınıf İnkılap Tarihi Bir Kahraman Doğuyor PDF Test

8. Sınıf İnkılap Tarihi Bir Kahraman Doğuyor konusuyla ilgili sorular bulunmaktadır. Testler; kazanım odaklı güncel sorulardan oluşmaktadır.

Test İstatistikleri (Ortalama)

Doğru 8.14
Yanlış 4.09
Net 6.77
Çözülme Sayısı 22

Başarı Tablosu

İsim Soyisim Doğru Yanlış Süre
nebahat özdemir 13 0 42 saniye
Bilal Taha Köse 13 0 184 saniye
Kemal Tosun 11 2 98 saniye
Nazmiye Nur Emlim 3 10 28 saniye